Merkel-genvalg vil gavne dansk erhvervsliv

Vores administrerende direktør Jørgen Lund Lavesen kommenterer på det tyske valgresultat, og dets betydning for dansk erhvervsliv.

Af Jørgen Lund Lavesen, adm. direktør, Atradius

Jørgen Lund Lavesen

Når tyskerne på søndag går til valg, vil de med al sandsynlighed genvælge Angela Merkel til posten som forbundskansler, og alt vil derefter være ”business as usual”. Men det vil også være en vigtig sejr for international samhandel og stabilitet, hvilket ikke er en selvfølgelighed i en verden præget af øget usikkerhed og populisme.

Endnu en periode med Angela Merkel vil forstærke momentum i tysk økonomi og understøtte potentialet for øget dansk eksport til Tyskland.

Tyskland står for 14% af Danmarks samlede vareeksport og beskæftiger hele 92.000 mennesker i Danmark, hvilket illustrerer vigtigheden af det tyske marked.

Yderligere fire års stabilitet vil især øge Danmarks muligheder syd for Elben, hvor der for alvor er gang i de økonomiske hjul. Mange tror, at BMW, Mercedes og de andre store bilproducenter udgør rygraden i tysk økonomi, men små og mellemstore familieejede virksomheder – der Mittelstand – udgør faktisk 99,6 % af alle virksomheder og beskæftiger hele 80% af arbejdsstyrken. De sælger typisk lønsomme nicheprodukter, der har opnået en lokal og global position, og her er samarbejdspotentialet for danske virksomheder enormt og delvist uudnyttet.

En stærk tysk købekraft kombineret med et stort, globalt distributionsnetværk og en høj grad af professionalisme og arbejdsomhed er en attraktiv cocktail for danske underleverandører.

Dertil kommer betalingsdygtigheden. Som direktør for et globalt kreditforsikringsselskab noterer jeg, at tyskere er gode betalere relativt til andre europæiske markeder. Og det er penge i kassen hos danske virksomheder, der sælger til det tyske marked.

Så når (hvis) Angela Merkel vinder på søndag, og de politiske vinde for en stund lægger sig, vil banen være kridtet op for, at danske virksomheder kan køre endnu længere ned ad autobahn, hente endnu flere ordrer hjem til Danmark, og tjene endnu mere valuta hjem til Danmark.

Ansvarsfraskrivelse

Oplysningerne heri er udelukkende informative og må ikke bruges til andre formål. Se venligst den aktuelle police eller den relevante produkt- eller serviceaftale for de gældende betingelser. Intet heri medfører nogen rettighed, forpligtelse eller ansvar på vegne af Atradius, herunder enhver forpligtelse til at foretage due diligence af købere eller på dine vegne. Hvis Atradius foretager en due diligence vedr. en køber, er det for egne forsikringstekniske formål og ikke til fordel for den forsikrede eller nogen anden person. Ydermere må Atradius eller dets tilknyttede virksomheder eller datterselskaber ikke på noget tidspunkt være ansvarlig for direkte, indirekte, konkret dokumenterede tab eller følgetab, der måtte opstå som følge af brugen af udtalelserne i denne information