Pressemeddelelse om statslig garantiløsning

Pressemeddelelse

Atradius tilfredse med statslig garantiløsning for virksomhedernes kreditforsikring: Nu kan vi fortsat holde hånden under eksporten og dansk erhvervsliv

Med erfaring fra finanskrisen, hvor Atradius var en af hovedarkitekterne bag den såkaldte genforsikringsordning,  samarbejder Atradius nu igen med Erhvervsministeriet, Eksportkreditfonden (EKF), erhvervsorganisationerne og de øvrige kreditforsikrere om at holde hånden under dansk eksport og erhvervsliv under – og efter - corona-pandemien. En statslig garantiramme på 30 milliarder kroner gør det muligt at forsikre købere, der er midlertidigt udfordrede, så eksport og salg kan beskyttes og arbejdspladser fastholdes.

Atradius pressede på for at finde en løsning

Fra begyndelsen af corona-udbruddet, har man i kreditforsikringsselskabet Atradius været bevidst om, at man meget vel kunne være på vej mod en situation lig finanskrisen, hvor 20-25 pct. af kreditkapaciteten i det kommercielle marked forsvandt, og virksomheders nye salg ikke længere kunne kreditforsikres, fordi gamle regninger stod ubetalte hen.

Derfor har Erik Skovgaard Nielsen, direktør for Atradius Danmark, igen samarbejdet med Erhvervsministeriet, Eksportkreditfonden (EKF), erhvervsorganisationerne og de øvrige kreditforsikringsselskaber, så man, trods corona-pandemien, i videst muligt omfang kan fortsætte med at holde hånden under dansk erhvervsliv.

Hos Atradius, som er Danmarks største kreditforsikringsvirksomhed, er man meget tilfredse med løsningen omkring en statslig garantidækning, som nu er faldet endeligt på plads, fortæller Erik Skovgaard Nielsen, direktør i Atradius Danmark:

"Vi forsikrer årligt en omsætning på omkring 250 milliarder kroner for vores danske kunder, herunder en stor del af dansk eksport. De kunder, som nu har svært ved at få deres betalinger ind for salg, der allerede er foretaget og forsikret, er jo godt stillet med en kreditforsikring, der hjælper med at dække deres tab.

Problemet opstår, når vi ikke kan dække nyt salg på kredit, fordi virksomhedernes købere i ind- og udland er udfordret på grund af corona-situationen, selv om de indtil da havde en fornuftig drift. Men når staten kan stille garanti, så kan vi fortsætte med at understøtte salget for de danske virksomheder, så såvel eksport som indenlandsk omsætning ikke kollapser på grund af manglende muligheder for kreditforsikring. Det her er en løsning, som vil få stor betydning for dansk erhvervsliv langt ud i fremtiden, for det er med til at muliggøre de fremtidige salg, som skal holde hjulene kørende, også når corona er drevet over. Så det kommer hele samfundet til gavn, at det i fællesskab er lykkedes os at nå frem til denne her løsning.”

Selv om de sidste detaljer omkring aftalen først er faldet på plads nu, valgte Atradius allerede fra mandag den 20. april at agere, som om den statslige garantiløsning på det tidspunkt allerede var trådt i kraft. ”Formaliteter omkring den endelige udmøntning af aftalen, skal ikke forsinke vores kunder i en tid, hvor de har brug for alt andet end forsinkelse,” fortæller Erik Skovgaard Nielsen.

Manglende kreditkapacitet gør det svært at få gang i salget igen
Med en kreditforsikring kan virksomheder sælge på kredit, således at køberen udskyder betalingen til kredittidens udløbsdato. Viser det sig senere, at køberen ikke kan betale på grund af manglende likviditet eller konkurs, dækker kreditforsikringen tabet med op til 90 pct. af det udestående beløb.

Men grundet corona, har mange virksomheder i øjeblikket svært ved at betale deres udeståender. Det er et problem fremadrettet, for når gamle regninger ikke er betalt, vil det, under normale omstændigheder, i stigende grad blive vanskeligt at få kreditforsikret nye salg. Populært sagt kan man ikke forsikre bygningen der brænder.  Dermed bliver det svært for danske virksomheder at få gang i salget igen, og særligt små og mellemstore virksomheder med en forholdsvis beskeden kapital og likviditet vil være udsatte.

Den nye garantiordning gør det muligt for danske virksomheder at få gang i salget
Den statslige garantiordning gør det muligt for private kreditforsikringsselskaber at dække tab hos EKF. Når staten via EKF, helt ekstraordinært, sætter en garantiramme til rådighed, kan kreditforsikringsselskaberne dermed dække flere købere, som de ellers ville være nødsaget til at afvise af forsikre. Det giver de danske virksomheder bedre muligheder for at få gang i salget igen til gavn for dansk økonomi og beskæftigelse.

Fakta om den nye statslige garantiramme:

  • Garantirammen løber indtil udgangen af 2020 og beløber sig til 30 milliarder kroner
  • Med garantirammen kan kreditforsikringer indtil videre opretholdes for danske virksomheders kunder, som havde en sund økonomi før corona-krisen ramte dem
  • Den statslige garanti stilles over for de danske kreditforsikringsvirksomheder direkte og vil dermed ikke stille krav om ekstra administration for virksomhederne, eller særlige krav til pris og dækningsforhold
  • Ordningen træder i kraft øjeblikkeligt.

Pressekontakt:
Sara Ringgaard Price, kommunikationsbureauet Kreab: Tlf. 23 23 80 04, srprice@kreab.com.