
Det sidste halve år har den grønne sektor været plaget af uro og usikkerhed. Indtil det er afklaret, om store konkurstruede virksomheder klarer skærene, vil sektoren opleve øget risiko. Sektoren viser dog også viser styrke på flere områder.
På mange måder har det set sort ud for den grønne sektor i starten af 2025. I USA har præsident Donald Trump indledt en regulær kamp mod vindmøller og elbiler, mens han vil gøre det nemmere for olieselskaber at lave nye boringer. Hjemme i Europa har Nederlandene fjernet et tiltag, der holdt hånden under energipriserne. Det har gjort ondt på lønsomheden for solanlæg.
Oven i de seneste dårlige nyheder skal vi så lægge et rentemiljø, der fortsat er markant højere end, hvad virksomhederne har været vant til. Så selvom de fleste europæiske politikere stadig tror på, at grøn energi er fremtiden, er det de seneste måneder blevet tydeligere, hvor følsom sektoren er for politik, rentemiljø og energipriser.
Det har Atradius, om nogen mærket i form af store udbetalinger til kunder, der har lidt tab i sektoren. Derfor har Atradius foretaget en grundig gennemgang af alle Europæiske virksomheder, der er aktive i den grønne sektor.
Ifølge Jesper Daugaard Faurby, direktør i Atradius Danmark, peger analysen i en klar retning: Grønne virksomheder i Europa er under et stort pres.
“Oven i en stærk kinesisk konkurrence og høje renter har vi en geopolitisk situation med handelskrig og en amerikansk præsident, der gerne vil øge olieproduktionen. I realiteten betyder det, at den grønne sektor skal vente 5-10 år, før de vil opleve den efterspørgsel, man forventede i år ” siger Jesper Daugaard Faurby og understreger, at en bundfrossen investorvilje også smitter af på bankernes villighed til at låne penge til grønne virksomheder og projekter.
Alt i alt betyder dette ifølge Jesper Daugaard Faurby, at risikoen i den grønne sektor er på et højt niveau.
“Den grønne sektor har altid været præget af usikkerhed, men i øjeblikket er mængden af negative risikofaktorer den højeste i årtier.”
Hvem er i farezonen?
Mindre virksomheder er ofte mere udsatte i udfordrende perioder som nu, hvor flere store uafklarede konkurser betyder usikkerhed om, hvorvidt tab bliver realiseret og om konkurstruede projekter bliver overtaget af andre aktører. Når det er sagt, så er der også pres på de store virksomheder, der oplever markante nedskrivninger og er blevet mere udfordrede på finansieringen.
“Det er ikke kun i Danmark eller Norden, men globalt, at branchen bliver udfordret. Det betyder at selv helt store spillere, der normalt ville have glæde af en større geografisk spredning, bliver ramt på samtlige markeder,” siger Jesper Daugaard Faurby.
Det er ikke altid nemt at spotte, hvem der er pressede på likviditeten og pludselig kan få svært ved at overholde forpligtelser.
“På trods af, at den grønne sektor dækker over mange forskellige typer af virksomheder, er de underlæggende udfordringer de samme, lige meget om du sælger varmepumper eller opfører solcelleparker, derfor er næsten alle udfordret i en eller anden udstrækning,” siger Jesper Daugaard Faurby.
Helt generelt anbefaler Jesper Daugaard Faurby, at man holder lidt ekstra godt øje med en række punkter i sin kreditstyring, der relaterer sig til den grønne sektor.
“Kig på, hvor meget de har på balancen og hvor meget de sælger ud. Om de har institutionelle investorer, eller om er de på evig kapitaljagt. Hvis man hele tiden skal finde penge til at finansiere halvdelen af et nyt stort projekt, så kan der være udfordringer.“
Jesper Daugaard Faurby anbefaler også, at man gennemgår porteføljen for virksomheder, der er involverede i grøn omstilling, det kan sagtens være underleverandører, som opererer i flere brancher. Men vigtigst af alt er det at holde øje med tegn på manglende betalingsevne.
“Hvis en kunde ikke betaler til tiden, så vær proaktiv. Ring dem op og hør om alt er, som det skal være og kom tættere på kunden. På den måde bliver det nemmere at træffe de rette beslutninger om dit fremtidige samarbejde med kunden” siger Jesper Daugaard Faurby.
Slut med idealisme
Alt i alt har den dyrere finansiering, geopolitiske usikkerhed og lavere energipriser påvirket stemningen branchen negativt. Ifølge Jesper Daugaard Faurby markerer denne nye tilstand i den grønne sektor slutningen på en æra, hvor idealisme var med til at drive efterspørgslen på miljøvenlige løsninger.
“Lige nu er tiden overstået, hvor man kaster sig om bord i grønne projekter af ideologiske årsager, det kunne man måske for 10-15 år siden, men nu er der større fokus på rate-of-return, og den ideologisk baserede tilgang groft sagt forbi.”
Derfor er det blevet vigtigere for virksomheder at kunne vise, at man kan tjene investeringer hurtigt hjem og eventuelt gennemgå og forbedre produktporteføljen med dette for øje.
"Tidligere solgte man f.eks. en alternativ energiløsning til et gasfyr, ved at det kunne tjene sig hjem over en 10-årig periode. Nu skal der være mere tydelig økonomisk gulerod. Det er ikke længere et tilstrækkeligt salgsargument, at man er grøn, og at løsningen tjener sig hjem over et årti,” siger Jesper Daugaard Faurby.
Lys i horisonten
Ifølge Atradius Danmark er der dog også flere positive tendenser. Grønne danske virksomheder er i en høj grad orienterede mod hele Europa, og sjældent afhængige af et enkelt marked. Det er positivt og giver dem et bedre fundament og mere modstandskraft. Oven i dette kan EU’s nye plan om at nedbringe energipriserne og forbedre virksomhedernes konkurrence evne gennem den såkaldte ‘Clean New Deal‘ give den grønne sektor et tiltrængt løft.
Derudover bliver det spændende at se, i hvilket omfang den mere lempelige finanspolitik, som Friedrich Merz har varslet i Tyskland, kommer den grønne sektor til gode.
“På den ene side er CDU ikke et forgangsparti for at speede den grønne omstilling op. På den anden side er der tale om enorme investeringer i Tyskland de kommende år, og både SDU og De Grønne vil presse på for at grøn energi bliver rygraden i landets fremtidige energipolitik” siger Jesper Daugaard Faurby.
Samtidig er debatten om statsstøtte kommet på banen igen og det er positivt ifølge Jesper Daugaard Faurby.
“Vi mener, at det er positivt, at danske politikere er villige til at diskutere statsstøtte for en så hårdt presset branche. Men på sigt kan vi nok kun bide skeer med kineserne, hvis der kommer tiltag til at støtte den grønne omstilling på EU-niveau.”
Som eksempel på et område, hvor Europa og Danmark allerede har tabt slaget om fremtiden, er inden for solceller, hvor Kina ifølge Jesper Daugaard Faurby sidder på hele forsyningskæden.
“Hvis vi skal undgå at vindindustrien, ligesom produktionen af solceller, bliver et område, hvor vi ikke kan konkurrere med Kina, så kan der meget vel være brug for at vi på dansk – og endnu vigtigere EU-niveau – støtter branchen udfordrende tider, som dem vi går i møde.”