Artikler
Artikler
Hvis du ikke allerede har skrevet ejendomsforbehold ind i dine tyske købsaftaler, så bør du gøre det nu. Forbeholdet kan nemlig redde dig for uønskede tab.
Et ejendomsforbehold i en købsaftale giver dig som sælger mulighed for at få en hel eller delvis betaling for dine varer, hvis køber ikke betaler eller går konkurs. Nederst i artiklen finder du en guide om ejendomsforbehold, som du kan finde inspiration i - til din næste købsaftale.
Bing! En ordre er netop landet i din indbakke, og en tysk virksomhed efterspørger dit produkt. Du ryger straks ud på lageret og begynder at pakke og samle varerne. Og efter nogle dage er de sendt afsted.
Du læner dig tilbage og afventer, at køber betaler inden for de aftalte frister. Men pengene kommer aldrig - og det selvom den tyske virksomhed for nogle uger siden bekræftede, at din ordre var modtaget.
Virksomheden er nemlig i mellemtiden gået konkurs, dine varer er strandet i Tyskland, og betalingen må du kigge langt efter. Av!
Den beskrevne situation ovenfor er ikke sjælden, men den kunne være undgået, hvis du som sælger havde skrevet ejendomsforbehold ind i kontrakten.
Hvad betyder et ejendomsforbehold?
Ejendomsforbehold er kort fortalt et sæt juridiske regler du sætter ind i din købskontrakt. Men det kan have rigtigt stor betydning for dig som sælger. Reglerne sikrer nemlig, at du har ret til at få dine varer retur, eller at få dækket hele eller dele af din manglende betaling.
Ejendomsforbehold er på grund af den tyske lovgivning et særligt stærkt værktøj i Tyskland, og som udgangspunkt anvender alle tyske firmaer ejendomsforbehold. Derfor bør du som dansk eksportør også gøre det.
Juridisk efterspil
Når en betaler går konkurs og man skal gøre brug af sit ejendomsforbehold, vil der oftest være et juridisk efterspil.
”I Atradius undersøger vi om det kan betale sig for vores kunder, at deltage i etableringen af en såkaldt ’Lieferantenpool’, der er en sammenslutning af leverandører med ejendomsforbehold, som går sammen om at sikre det optimale udbytte af ejendomsforbeholdet i forhold til den konkrete tyske virksomhed. Herunder at sikre at betalinger fra købers slutkunder – og alle andre omsætningsaktiver – går til leverandørerne med ejendomsforbehold, og ikke til bankerne,” siger Johannes Olesen Larsen, der er skadechef i Atradius Danmark.
Usikkerhed gør eksport mere sårbar
Et ejendomsforbehold bør derfor være på toppen af din dagsorden i købskontrakten, specielt lige nu, hvor blandt andet krig, udfordrede forsyningskæder og den grønne omstilling gør det sværere at forudse konkurser.