Godt gået, EU – Make trade, not war

Vores administrerende direktør Jørgen Lund Lavesen, kommenterer på mulighederne for de europæiske virksomheder.

Af Jørgen Lund Lavesen, adm. direktør, Atradius

Mens frygten for handelskrig tager til, er det velgørende at se, at EU i disse uger griber de bolde, der falder ned, når USA fraviger mange års udvikling mod øget frihandel.

Det er befriende, at EU aktivt og offensivt accelererer indsatsen for at indgå nye frihandelsaftaler verden over.

Ja, vi kan endda glæde os over, at netop København torsdag husede et stormøde med prominente navne fra japansk, dansk og europæisk politik og erhvervsliv. Verdens største frihandelsaftale mellem netop Japan og EU er på vej. Godt gået!

Det vil styrke dansk eksport af fx fødevarer, maskiner og medicin til Japan.

Nye frihandelsaftaler er også på vej med fx Latinamerika, Singapore og Vietnam, der afskaffer tariffer og udbreder fælles standarder og regulering.

Et land som Mexico, hvis økonomi buldrer derudaf, kan lide under amerikansk protektionisme og ser derfor store fordele i at udvide sin nuværende frihandelsaftale med EU. Europa kan således påtage sig rollen som den gode, gamle og stabile handelspartner, udlandet vender sig mod, når USA udøver protektionisme.

Vi forventer, at EU når i mål med flere afgørende handelsaftaler allerede i 2018 af to årsager: 1) Frygten for global handelskrig øger incitamentet til at få underskrevet langsigtede handelsaftaler hurtigst muligt for at sikre stabilitet. 2) 2019 byder på valg til EU-parlamentet samt udskiftning af ledelsen i EU-kommissionen, og store politiske aftaler vil køre MP’er og kommissærer i stilling til genvalg.

Resten af 2018 vil altså være et politisk window of opportunity og en historisk mulighed for EU for at indgå nye alliancer – til gavn for bl.a. danske eksportører.

At dirigere eksporten mod nye markeder er ikke uden risiko, men danske eksportvirksomheder er både agile og mere opmærksomme på ansvarlig risikostyring end mange andre lande. Derfor er usikkerhed fra amerikansk protektionisme ikke kun en trussel, men også en anledning til at gribe de nye chancer, der opstår.

2018 kan meget vel blive året, hvor EU åbner de døre, USA lukker.

Ansvarsfraskrivelse

Oplysningerne heri er udelukkende informative og må ikke bruges til andre formål. Se venligst den aktuelle police eller den relevante produkt- eller serviceaftale for de gældende betingelser. Intet heri medfører nogen rettighed, forpligtelse eller ansvar på vegne af Atradius, herunder enhver forpligtelse til at foretage due diligence af købere eller på dine vegne. Hvis Atradius foretager en due diligence vedr. en køber, er det for egne forsikringstekniske formål og ikke til fordel for den forsikrede eller nogen anden person. Ydermere må Atradius eller dets tilknyttede virksomheder eller datterselskaber ikke på noget tidspunkt være ansvarlig for direkte, indirekte, konkret dokumenterede tab eller følgetab, der måtte opstå som følge af brugen af udtalelserne i denne information